top of page
De Eenhoorn

ANTIEK IN DE KIJKER

ONTDEK ONS GEDIVERSIFIEERD NIEUW AANBOD IN DE WINKEL

Regelmatig hebben wij nieuw aanbod van antiek en curiosa in onze winkel.

Momenteel is bijzonder:

Een sécretaire à abbatant

Schrijf- en bureelmeubels zijn al eeuwen een belangrijk onderdeel van een rijk interieur. De diversiteit is zeer groot. Er zijn kleine en grote schrijftafels, schrijftafels met laden onder (op het continent "bureau" genoemd), schrijftafels met een gesloten opbouw ( vaak cilinderbureaus) en een bijna ongelimiteerd aantal kleine schrijfmeubeltjes in tal van types en vormen, soms in combinatie met andere meubeltypes.

Binnen die grote diversiteit zit een reeks schrijfmeubels die tegelijk de mogelijkheid moesten hebben om allerhande persoonlijke documenten (veilig) in op te bergen. In het Frans noemt men die groep "sécretaires", in het Engels "bureau".

In de loop van de 18e eeuw werd o.a. de sécretaire à abbatant ontworpen: een rechthoekige gesloten kast met een neerklapblad dat dient als occasioneel schrijfblad.

Onder, boven en achter het klapblad werden laden en bergruimten voorzien, soms ook verborgen secreten, die allemaal op slot konden. Op die manier ontstond een zeer compact meubel met veel bergmogelijkheid en een vrij ruim schrijfblad. Eens de kast afgesloten is, is alles netjes verstopt.

Het meubeltype werd in veel verschillende stijlen uitgevoerd, naargelang de periode waarin het vervaardigd werd: Louis XV, Louis XVI, Directoire, Empire, Louis-Philippe en Napoleon III zijn de meest voorkomende stijlperioden. Het schrijfmeubel met neerklapblad is opvallend  "continentaal"; in Engeland bestaat er geen (of nauwelijks) een tegenhanger van. Daar hield men het hoofdzakelijk op "bureaus", met allerhande op- en uitbouw. Regelmatig werden in ladenkasten en bibliotheekkasten de bovenste lade voorzien van een neerklapbaar schrijfblad.

Het hier getoonde meubel is een uitzonderlijk grote uitvoering die al bij al toch een bijzonder compact huisbureau vormt van nog geen 3/4e vierkante meter. Het meubel is volledig in eik vervaardigd en binnenin in dennenhout uitgevoerd. Onder en boven het neerklapblad zijn er in totaal 4 grote laden. Achter het schrijfblad zijn 8 kleine laden en één verborgen lade voorzien. De opbouw tenslotte heeft een grote bergruimte met extra legplank.

De stijl is Biedermeyer met enige neoklassieke invloed: Nederlands, Duits of mogelijk zelfs Oostenrijks. 19e eeuw, vermoedelijk omstreeks 1820/1840

115cm breed

58cm diep

2 meter hoog.

Prijs: 750 euro

bottom of page