top of page
De Eenhoorn

ANTIEK IN DE KIJKER

ONTDEK ONS GEDIVERSIFIEERD NIEUW AANBOD IN DE WINKEL

Regelmatig hebben wij nieuw aanbod van antiek en curiosa in onze winkel.

Momenteel is bijzonder:

Georgean boekenkast:

Huisbibliotheken zijn eeuwen lang één van de belangrijkste kamers in de privaat woning geweest. Ze waren er niet enkel om een zekere standing uit te stralen, al was dat wel een belangrijk gegeven, maar waren effectief de studeerkamer voor de familie.

Velen van adel (boeken waren bijzonder duur) waren ruim belezen en hadden een zeer brede kennis over allerhande. Omdat scholing niet verliep zoals nu, en vooral bij families van aanzien private leraren aangetrokken werden, zorgde men dus voor een eigen - vaak zeer uitgebreide - bibliotheek.

Boekenkasten werden in allerhande vormen en maten gemaakt, soms vast aan de muur, vaak vrijstaand en in multipel in de kamer geplaatst. Ze waren tweeledig of in breakfront geplaatst vierledig tot zelfs zesleding.

Typerend aan de Engelse, Ierse of Schotse kasten is dat ze een eenvoudige basisvorm hebben met "bakken" die op en naast elkaar geplaatst werden. De grote variatie werd gemaakt in de afwerking van de deuren, lijsten, poten en tympanen. Op die manier kon men een oneindige variatie maken in de decoratie: van uiterst eenvoudig tot bijzonder uitgewerkt.

De hier aangeboden boekenkast toont alle kenmerken van de Georgean stijl. Die loopt van vroege 18e eeuw tot omstreeks 1830. Typisch hier is het klassieke gebroken fronton, de fijne lijsten met driegroef en de koperen makelaar op de deur onderaan.

De boekenkasten werden ofwel open gelaten, ofwel werden er deuren voorzien, zodat de boeken achter slot konden bewaard worden en niet iedereen zomaar een boek kon meenemen. Het afsluiten van de deuren werd in volle 18e eeuw vaak gedaan met een "traliewerk" in brons. Stilaan werd dat traliewerk dikwijls vervangen door glas, waardoor allerhande verschillende ruitverdelingen konden gemaakt worden; wat het decoratieve aspect verhoogt.

 

Deze kast dateert, gezien de verhouding in hoogte tussen de onderkast en de bovenkast, uit de vroege 19e eeuw; omstreeks 1820. Het traliewerk toont bovenaan spitsboogjes, wat refereert naar de 18e eeuwse neogotiek. Bijzonder is de fijne uitsparing van de onderlijst tussen de poten.

Het meubel is vervaardigd in mahoniehout en heeft zijn originele patine behouden.

Hoogte 233cm, breedte 125cm, maximale diepte 39cm

 

 

Prijs: 2100€

bottom of page