De Eenhoorn

ANTIEK IN DE KIJKER

ONTDEK ONS GEDIVERSIFIEERD NIEUW AANBOD IN DE WINKEL

Regelmatig hebben wij nieuw aanbod van Engels antiek en curiosa in onze winkel.

Momenteel is bijzonder:

DE LADENKAST

Ladenkasten behoren tot de oudste meubeltypes die we in de Westerse cultuur kennen. Ze zijn ergens in de 17e eeuw ontstaan uit de kist. De Engelse benaming "chest of drawers" verraad dat nog.

De kisten bleken uiteindelijk niet meer zo handig, vooral omdat er steeds residentiëler gewoond werd. Zelfs wanneer men diverse huizen bezat, werden die allemaal volledig bemeubeld en werden bij verplaatsing niet langer alle meubels mee verhuisd (wat in de Middeleeuwen doorgaans wel het geval was).

De ladenkast ontstond waarschijnlijk in een relatief trage evolutie: eerst werd er een lade voorzien onderaan de kist, en bleef het deksel bovenop een diepe bergruimte bewaard. Dan kwamen er twee laden onderaan en al vlug werd het deksel op de kist weggelaten en vervangen door een reeks laden boven en naast elkaar. Sindsdien is het meubeltype nooit meer weg geweest, maar heeft het wel tal van variaties gekend, zowel typologisch als esthetisch.

In typologie ging het van een klassieke vierladenkast tot een zevenladenkast (de semainière), waarbij alle laden boven elkaar geplaatst werden, tot brede kasten waar ook laden naast elkaar geplaatst werden. Er werden kasten gemaakt met twee deuren, maar waarachter de laden verborgen zaten. Het potenstel dat onder de ladenkast geplaatst werd kon variëren van laag tot vrij hoog en zelfs vervangen worden door een doorlopende plint (hoofdzakelijk in de 19e eeuw).

Esthetisch waren de varianten nog veel groter. De vormgeving werd telkens weer aangepast aan de heersende stijl(en), al werd het gebruiksgemak daardoor niet groter, maar werd het ook niet bemoeilijkt.

Als voorbeeld hierbij een "Bowfronted chest of drawers" uit de Regencyperiode (1810 - 1830) in Engeland. De naam verwijst naar het gebogen front van de hele kast, waardoor het volume van het meubel minder zwaar oogt in de ruimte.

Als tweede voorbeeld een specialer geval van ladenkast: een Schots meubel uit de Victoriaanse tijd (1840 - 1880) waarbij een heel specifiek kenmerk de zeer diepe laden bovenaan is, die nergens anders voorkomt. De ladenkast was in die tijd, voor de minder rijken, doorgaans het meubel waar zo ongeveer het hele huishouden in opgeborgen werd. De hele diepe lade bovenaan was bedoeld om hoeden te kunnen bewaren zonder dat deze zouden vervormd worden.

Regency commode: VERKOCHT

Schotse Victoriaanse commode: 650,00€

Regency Georgean commode
press to zoom
Victoriaanse Schotse commode
press to zoom
1/1