top of page
De Eenhoorn

ANTIEK IN DE KIJKER

ONTDEK ONS GEDIVERSIFIEERD NIEUW AANBOD IN DE WINKEL

Regelmatig hebben wij nieuw aanbod van antiek en curiosa in onze winkel.

Momenteel is bijzonder:

Paar Globe Wernicke stapelkasten

Globe Wernicke boekenkasten zijn sinds begin 20e eeuw een begrip geworden. De firma werd oorspronkelijk gesticht in Amerika (Ohio) in 1893 en had al snel afdelingen in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Frankrijk en Duitsland. Sinds midden jaren '50 is de productie gestopt.

Het principe van de kasten was eenvoudig: kleine elementen worden afzonderlijk gemaakt op een standaardbreedte van 34 inch (86,36cm) en in diverse hoogten, zowel gesloten als met beglazing. Al die delen zijn stapelbaar, waardoor een "rekbare boekenkast" kon samengesteld worden (ook wel modulair systeem genoemd).

Op zich was dit systeem van "stapelen" ook al niet nieuw. Het Engels meubilair, waar het Amerikaanse eeuwenlang op gebaseerd was, was al modulair sinds de vroege 18e eeuw. Al was het toen niet echt de bedoeling om zelf de kast samen te stellen. Maar de diverse meubeltypes waren wel degelijk opgebouwd met een aantal op- en naast elkaar geplaatste "bakken" waar dan deuren, laden, poten en kopstukken aan toegevoegd werden. Daarin werd dan een zeer grote variatie gemaakt in stijl, houtsoorten en ornamentatie, waardoor elke kast dan toch een meubel op zich werd.

Dit was dan weer niet de bedoeling in het Gobe Wernicke modulair systeem: elk kastsegment is zo goed als gelijk, waardoor het globale uitzicht van de kasten zeer herkenbaar zijn.

De Globe Wernicke boekenkasten werden in 3 houtsoorten gemaakt: eik (meest voorkomend), notenhout en mahoniehout.

Het hier aangeboden paar kasten is gemaakt in mahoniehout. Er zijn zes segmenten gestapeld: één lade onderaan, daarboven 2 gesloten kastdelen en daarboven 3 beglaasde kastdelen. De gesloten kasten zijn iets dieper dan de beglaasde. De kasten zijn volledig origineel Edwardian, met het oudste geleidingssysteem en de houten latten voor het stapelen. Ze dateren tussen 1900 en 1920 en zijn gemaakt in Engeland.

Formaat per kast:

hoogte: 2 meter

breedte: 86,36cm

diepte: ongeveer 36cm

verkocht

bottom of page