Antiek in de kijker

053 70 02 31

ONTDEK ONS GEDIVERSIFIEERD NIEUW AANBOD IN DE WINKEL

Regelmatig hebben wij nieuw aanbod van Engels antiek en curiosa in onze winkel.


Momenteel is bijzonder:

een stel "celarets" uit de Edwardian periode (1900-1910).

Celarets, ook "keldertjes" genoemd, waren een vast onderdeel van het meubilair in de eetplaats. In Engeland stonden ze bij of onder het sideboard. Doorgaans werden ze benut om drank in te koelen. Het gebruik was al gekend in de 18e eeuw.

Deze celarets zijn voorzien van een onderverdeling voor 6 flessen. Ze zijn afgewerkt in de regencystijl, een geliefde inspiratiebron van de Edwardians.

Eerder uitzonderlijk is dat hiervan een koppel aangeboden kan worden.


VERKOCHTeen stel plated telescopische kandelaars, Late Georgian periode (ca 1830).

Tafelkandelaars bestonden al eeuwen. De telescopische kandelaars waren evenwel een nieuwe vondst in de vroege 19e eeuw. De middenklasse liet zich meer gelden en spiegelde zich graag aan de adel, maar dan met een behoorlijk kleiner budget. Dat weerspiegelde zich al sinds de late 18e eeuw in het tafelzilver dat niet langer massief was, maar van "plated" materiaal gemaakt werd: een koperplaat die aan weers zijden voorzien werd van een zilverplaat. Dat bespaarde op de kostprijs, en toch kon men uitpakken met mooi tafelzilver.


De telescopische kandelaar, ingeschoven klein, en uitschuifbaar tot een hogere kandelaar, speelde in op het gebruik van de uitschuifbare tafel. Deze was klein wanneer er geen bezoek was, groter met bezoek. En dan volgde het formaat van de kandelaars, zonder twee stellen kandelaars te moeten aankopen.


De aangeboden kandelaars zijn 18cm hoog ingeschoven, en 26cm hoog uitgeschoven.

Prijs: 220€


een tafelschuimer in rood koper, Arts & Crafts, ca 1900.

Deze tafelschuimer is in de vorm van een vuilblik en heeft de bijhorende tafelborstel. De vorm is zuiver Art Nouveau, wat in het victoriaanse Engeland onderdeel vormde van de Arts & Crafts vormgeving, naast andere vormentaal.

Het gebruik van rood koper (zuiver koper) is typerend voor de Arts & Crafts Movement. Koper werd gewonnen in de talrijke kopermijnen van vooral Zuid-Engeland en werd in grote diversiteit verwerkt in allerhande gebruiksvoorwerpen en grotere ontwerpen als meubilair en allerhande raam- en deurbeslag.


Prijs: 39€

CONTACTEER ONS