top of page
De Eenhoorn

ANTIEK IN DE KIJKER

ONTDEK ONS GEDIVERSIFIEERD NIEUW AANBOD IN DE WINKEL

Regelmatig hebben wij nieuw aanbod van antiek en curiosa in onze winkel.

Momenteel is bijzonder:

Unieke Victoriaanse krantenstaander

Deze krantenstaander werd duidelijk gemaakt op bestelling en komt uitermate zelden voor.

De voet is een driespant met voluutvormige poten, eigen aan de eerder vroege Victoriaanse tijd (1840-1860). Deze voet vormt de basis voor een los gemonteerde krantendrager die rond en op de koon van de voet gelegd wordt, waardoor hij 360° kan ronddraaien. De krantendrager, gevormd als een ladder, heeft 5 gesmede krantenleggers die sterk genoeg zijn om ook een magazine te houden.

Alles is gemaakt in mahoniehout en is afgewerkt met schellak.

Het meubel heeft naar alle waarschijnlijkheid gediend in één van de vele privaatclubs of in een hotellobby, waar de leden of gasten rond de staander konden zitten in comfortabele leeszetels en van daaruit hun keuze konden maken tussen de diverse beschikbare kranten, zonder te moeten opstaan.

De voet heeft een diameter van ongeveer 55cm; de draaicirkel van de krantenhouder is 68cm en de totale hoogte is 153cm.

Daarbij gepresenteerd zijn twee clubzetels uit de Midvictoriaanse tijd (1860-1880) in mahonie en met de oorspronkelijke lederen bekleding in capitonnage. Oorspronkelijk moet dit een paar zetels geweest zijn, waarbij één zetel met armleunen en één zonder.

In vele eeuwen was de aard van de zetel aangepast aan de rang van de gebruiker: de hoogste rang had een zitmeubel met rugleuning en armleunen, daaronder volgt een zitmeubel met rugleuning zonder armleunen, dan een zitmeubel zonder rugleuning (wat we een bankje noemen tegenwoordig)... Uiteindelijk was er een deel van de bezoekers die moesten recht staan.

In de 19e eeuw zwakt dat gebruik stilaan af, maar toch wordt nog lang gesproken van een koppel zetels voor de "heer en dame van het huis" waarbij de armzetel voor de heer zou geweest zijn en de zetel zonder armleunen voor mevrouw voorbehouden zou zijn.

In welke mate dit altijd gerespecteerd werd, blijft de vraag.

Het houtwerk van de zetels is gedecoreerd met rijk maar subtiel snijwerk in een typisch eclectische stijl.

klik op de foto's voor meer details

​​​

Prijs krantenstaander: 1250€

Prijs zetel met armleunen: 450€

Prijs zetel zonder armleunen: 350€

bottom of page