top of page
De Eenhoorn

MEUBELRESTAURATIE
IN AALST

Sinds 1981 voer ik meubelrestauraties uit. Na mijn opleiding in de industrieel wetenschappelijke richting, het behalen van mijn universitair diploma en een postopleiding in meubelmakerij, was een ervaren meubelrestaurateur zo vriendelijk mij te willen inwijden in de “geheimen” van de meubelrestauratie. Eind jaren ’70 bestonden er in België namelijk geen gestructureerde opleidingen “meubelrestauratie”.

 

De restauratie van meubels beslaat een uitgebreide waaier, zowel in stijlperioden als in techniciteit: van middeleeuws (indien aangeboden) tot vintage; van massief hout over gefineerd tot Boullemarqueterie en bovendien gespecialiseerd in politoerwerk op oude wijze.

Sinds 2020 werkt mijn zoon Joachim mee in het atelier en zal hij later zorgen voor de opvolging.

Wij voeren zowel restauraties uit voor verkoop in de winkel als in opdracht voor particulieren. 

 

 

Restauratie blijft niet alleen belangrijk voor historisch zeer waardevolle meubels, waarbij de authenticiteit in techniek, stijlvoering en esthetiek zo nauwkeurig mogelijk bewaard moet blijven; het wordt ook een steeds belangrijkere schakel in de “vergroening” van ons wooncomfort en productiesysteem. Het behouden van oude meubels hoeft niet meteen synoniem te zijn van een verouderd (versleten) uiterlijk van het meubel (al heeft dat dikwijls ook zijn charme). Met restauratie kan een oud meubel helemaal in (bijna) oorspronkelijke staat hersteld worden en vaak zelfs in zeer hedendaagse interieurs ingepast worden. Met een minimum aan materiaal kan een maximaal effect bereikt worden. De kostprijs van een restauratie ligt dan ook voor 80 tot 90% in de werkuren en slechts zeer beperkt in de benodigde producten en materialen.

 

Meubelrenovatie kan als een aanvulling op restauratie worden gezien. Hierbij wordt vanuit de historische esthetiek vertrokken, terwijl het meubel tegelijk kan aangepast worden aan meer hedendaags gebruik en/of inpassing in hedendaagse interieurs. Er zijn daarbij veel meer mogelijkheden dan enkel wit schilderen van de buitenkant van een oude kast. De afwerking van een meubel kan ook doelbewust “veresthetiseren”, waarbij vertrokken wordt van de historische esthetiek, maar doorgedreven wordt naar een meer hedendaagse conformiteit. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid en kunnen veel meubels terug brengen tot hun eeuwenoude functie: tegelijk gebruiksvriendelijk én een esthetsiche en decoratieve meerwaarde in het interieur.

 

 

Eén gulden regel telt wel bij elke opdracht: de klant moet het nodige geduld hebben.
Vóór de restauratie wordt een grondige kostenraming gemaakt, die we over het algemeen als bindend beschouwen. In uitzonderlijke gevallen kan dat niet en wordt dit ook op voorhand gezegd. Maar restauraties lopen meestal langer uit dan verwacht en daardoor schuift het werk regelmatig verder op.

 


We houden ons dan ook graag aan het motto:

De ergernis over een lange wachttijd is korter dan die over slecht werk.

De Eenhoorn
bottom of page